De Polaroid SX 70 heeft bij ons een speciaal plekje.

Het spiegelreflex systeem was in zijn tijd revolutionair.( 1972)

Goed afgewerkt en hoewel de chroom kast gewoon kunststof is ziet het apparaat er geweldig uit. Jammer genoeg is dat er na dit model ( te weten vanaf model II) gebruik gemaakt wordt van een opgespoten bekleding ( heeft het bekende krakelee) en werd de achterwand waaraan de spiegel geplakt is, niet meer met boutjes vast gezet maar geponst. 

Verder nog een weetje: Dr Land vond ( en terecht), dat op een condensor ( in een normale SLR zou dat het matglas zijn) zonder deelbeeld instelling de compositie beter te bepalen is.

Helaas wilde de commercie iets anders. Er kwam al snel een opvolger met deelbeeld instelling. Enigzins tegen de meug van Dr Land in.

Er kwam een compromis. Het deelbeeld werd op een derde van het beeld geplaats. Hierdoor is het mogelijk toch nog het beeld te kunnen componeren. Voor jou als gebruiker/ster wel belangrijk. Het deelbeeld is dus niet het centrum van de afbeelding.

 

 

TIPS TRUCS

1 - Door een te lage batterij spanning kan het voorkomen dat de spiegel niet in startpositie terugkeert. Als je dan de camera inklapt breekt de spiegel met alle gevolgen van dien. Plaats dan eerst een nieuwe cassette met verse batterij en vaak is het probleem verholpen. Zo niet; neem even contact met ons op.

Aarzel niet, de toekomst van jouw SX 70 kan er vanaf hangen. Zo is het ook goed mogelijk dat de motorkoppeling defect is. In zo een geval blijft de motor doordraaien.                                                 ER gebeurt echter niets.  KLAP JE SX 70 NIET DICHT!!!!!!

2 - Het kan voorkomen dat op de condensor aanslag zit. Hierdoor is er geen helder zoekerbeeld. Het ontvochtigen geeft vaak al een beter beeld. Zet je SX70 even ( 15 minuten bij heldere Hollandse Hemel, temperatuur 20 graden C) in de zon en het euvel is weg. Dit gaat ook op voor het objectief. Schimmel nestelt zich in de groeven van de condensor en schimmel houdt van de coating op het objectief.

UV elimineert dit. Indien dit geen oplossing biedt: van harte welkom.

3 - Aanslag op de batterijcontacten in de camera.

Ondanks een verse cassette wil jou SX 70 niet goed op gang komen. Met name het uitstoten van het schutblad gaat niet lekker. Neem een wattenstaafje, doop deze in aceton en maak ze schoon. In veel gevallen is het probleem opgelost. Indien niet, van harte welkom.

4-  Door een over datum filmpack kun je snel veel problemen gaan ondervinden met je SX 70. Naast feit dat de sheets niet meer doen wat ze moeten, gaan de batterijen al snel sterk in prestatie achter uit. De SX verandert in een oude Opa met hulpmiddelen. ( rollator)

Om frustraties te voorkomen: meet de batterijspanning na van je pack. Moet zijn: 6V5 volt. Kom je er niet uit, mail.

5 - Bruine plaatjes. De emulsie is uitgedroogd. De pack is niet meer bruikbaar. Het ligt niet aan de camera. ( PRAKTIJK FOTO 4)

6 - Blauw plaatje. De plaat is niet belicht. Sluiter cq batterij spanning probleem. Kom langs. ( PRAKTIJK FOTO 5)

7- Strepen. Er zijn drie zakjes emulsie. Als de pack te warm is geweest wordt de emulsie niet correct uitgewaaierd over de plaat. Gevolg: op 1/3 links van de plaat een streep. En op 1/3 rechts een streep. De pack is onbruikbaar. Het ligt niet aan de camera. ( PRAKTIJK FOTO 6)

8 - 600 iso gebruiken in de SX70: plaats een rood filter 2X voor zwart-wit of een ND factor 2,5 filter voor kleur voor het objectief. Een magistraal plaatje doemt op.  Je zult verbluft zijn over de resultaten. ( PRAKTIJK FOTO 1)

En zo zijn er nog honderden tips. Kom je er niet uit; mail ons.

En; ik wens je veel SX70 plezier.

Praktijk voorbeeld 1

Plaatje links: standaard sx70 ( 100 iso pack) en rechts ( blauw omrand) 600 iso met roodfilter 2X. Ik hoop dat de boodschap duidelijk is. Zeker met BW 600 pack kun je fantastische resultaten bereiken rood gefilterd met je SX 70.

Praktijk voorbeeld 2

Deze opname is duidelijk zwaar overbelicht. De lichtmeter moet worden gereinigd. 

Praktijk voorbeeld 3

Duidelijk geval van slechte emulsie. Productie fout. De camera is niet per definitie de schuldige.

Praktijk voorbeeld 4

Er wordt af en toe new old stock packs aangeboden. Gaf dit niet dit niet aan. De emulsie is na 5 jaar dood. En dit is het resultaat. Let dus op de houdbaarheidsdatum.

Praktijk voorbeeld 5

Een niet belichte kleur opname. Er is een probleem met je camera.

Praktijk voorbeeld 6

In dit geval is de pack de schuldige en niet de camera. Er zitten 3 zakjes emulsie onder het brede gedeelte van de plaat. In dit geval is er tijdens de productie iets mis gegaan. Ga terug naar de dealer en vraag een nieuwe pack.

Praktijk voorbeeld 7. Tips van Impossible zelf